Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda, Regatul Suediei şi Regatul Norvegiei

Linkuri utile

Privatization

Centrul de Apel E-services Registru Chamber
Pagina a fost vizitată de 992 ori
Site-ul a fost vizitat de 149567 persoane
Site-ul este folosit de 8 persoane
Site-ul a fost accesat de 14113 ori.

Anunţuri

Precizări privind deschiderea secţiilor de votare suplimentare în străinătate

Cu referire la multiplele solicitări şi referinţe media privind deschiderea secţiilor de votare suplimentare în străinătate, MAEIE face următoarele precizări.

Procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor este reglementat de Codul Electoral, coordonat de CEC, MAEIE revenindu-i sarcina de acordare a suportului în constituirea şi asigurarea funcţionării secţiilor de votare în străinătate.

În ceea ce priveşte numărul secţiilor de votare deschise în străinătate, numărul acestora a fost, deja, majorat în comparaţie cu 2014, de la 95 pînă la 100 de secţii de votare. Reamintim că decizia privind numărul secţiilor de votare deschise în străinătate a fost luată în baza înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate şi a numărului alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.

Totodată, în conformitate cu decizia CEC din 2 noiembrie 2016 privind organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, reiterăm că turul doi al alegerilor reprezintă o continuitate a primului tur, urmând a fi organizate în aceleaşi condiţii ca şi primul tur (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale). Mai mult ca atât, reamintim termenii calendaristici stricţi prescrişi în legislaţia electorală pentru constituirea birourilor electorale ale secţiilor de votare (25 de zile înainte de data alegerilor).

MAEIE subliniază că din 270 349 buletine de vot au fost recepţionate de către cele 100 de secţii de votare de peste hotare, 203 139 (mai mult de 75%) au rămas neutilizate.

În acest context, serviciul diplomatic va depune eforturi susţinute pentru informarea cetăţenilor privind lista secţiilor de votare deschise în străinătate pentru a-i direcţiona către cele mai apropiate secţii de votare.

MAEIE îndemnă cetăţenii să beneficieze la maxim de oportunităţile create pentru a-şi exercita dreptul de vot.