Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda, Regatul Suediei şi Regatul Norvegiei

Linkuri utile


Centrul de Apel Consolidarea capacitatii Moldovei de gestionare a pietei muncii si reintoarcere a migrantilor Products of Moldova E-services Registru Chamber

Mass Media din Moldova

Pagina a fost vizitată de 263 ori
Site-ul a fost vizitat de 147908 persoane
Site-ul este folosit de 33 persoane
Site-ul a fost accesat de 1896 ori.

Anunţuri

Săptămâna deschiderii parlamentare

În perioada 11-16 septembrie, în contextul Proiectului „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”, finanțat de Guvernul Suediei, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cetățenii, jurnaliștii și reprezentanții societății civile vor putea participa la discuții publice, mese rotunde, expoziții și vizite ghidate în clădirea legislativului.

Săptămâna va începe luni, pe 11 septembrie, cu lansarea unei campanii pe social media dedicate deschiderii parlamentare. De luni până vineri vor fi expuse oportunitățile existente pentru implicarea fiecărui locuitor al țării în luarea deciziilor în Legislativ.

Marți, 12 septembrie, reprezentanții societății civile sunt așteptați la prima rundă de consultări privind elaborarea Planului de acțiuni pentru deschiderea parlamentară. Documentul reprezintă angajamentul Parlamentului de respectare și punere în practică a standardelor internaționale de transparență instituțională și participare cetățenească, și va fi consultat pe larg în câteva runde. Organizațiile ce doresc să participe la eveniment se pot înscrie până pe data de 10 septembrie.

Pe 13 septembrie, la Parlament se va convoca, în premieră, Consiliul național de participare – o platformă a comunicatorilor din legislativ, executiv, justiție și alte instituții publice. Scopul Consiliului este o mai bună conlucrare instituțională pentru asigurarea unei comunicări coerente și lizibile. Platforma va avea în calitate de observatori reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai ambasadelor acreditate la Chișinău.

Joi, pe 14 septembrie, experții Comisiei de la Veneția vor prezenta avizele la două legi care vizează securitatea informațională și combaterea extremismului. Organizațiile interesate de subiect se pot înscrie pentru participare până la data de 12 septembrie. Tot joi, Parlamentul găzduiește o reuniune la nivel de miniștri de externe, organizată de Freedom House, unde va fi pusă în discuție inclusiv problema securității informaționale și provocărilor pe această dimensiune.

Vineri, 15 septembrie, de Ziua internațională a Democrației, Parlamentul invită cetățenii la Ziua ușilor deschise. În prima parte a zilei, doritorii vor putea participa la seminare tematice, organizate de Consiliul egalității și de Avocatul poporului pentru drepturile copilului. De asemenea, va fi organizată o rundă de întrebări-răspunsuri cu președintele Parlamentului Andrian Candu, care a venit cu inițiativa deschiderii parlamentare. Înscrierea participanților s-a făcut prin intermediul paginii de Facebook a Parlamentului. În holul Parlamentului vor funcționa expoziții ale Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Comisiei Electorale Centrale, Băncii Naționale, Centrului Național Anticorupție, alte instituții partenere.

La prânz, Parlamentul va fi vizitat de 100 de copii și femei din localitățile de Nord, Sud și Centru ale țării. Fiecare din acești vizitatori au o poveste în spate despre care vor putea discuta cu deputatele din Platforma parlamentară. Evenimentul este organizat cu sprijinul PNUD și cu participarea oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului din Comrat, Edineț, Leova și Orhei.

Începând cu ora 13:00, angajații instituției legislative vor organiza tururi ghidate ale clădirii Parlamentului pentru toți doritorii. Intrarea se va face în baza unui act de identitate din jumătate în jumătate de oră până la 15.30. Vizitatorii vor putea discuta cu președintele Parlamentului, precum și cu deputații care vor veni în sala plenului pentru a-i saluta.

Săptămâna deschiderii parlamentare va culmina pe 16 septembrie cu lansarea campaniei de educație civică în școli. Parlamentul, cu suportul PNUD Moldova și susținerea financiară a Suediei, a pregătit un kit pentru instituțiile de învățământ din țară care explică prin infografice animate cum funcționează Parlamentul și cum sunt adoptate legile.

http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/3314/Page/0/language/ro-RO/Default.aspx