Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda, Regatul Suediei şi Regatul Norvegiei

Linkuri utile


Centrul de Apel Consolidarea capacitatii Moldovei de gestionare a pietei muncii si reintoarcere a migrantilor Products of Moldova E-services Registru Chamber
Pagina a fost vizitată de 7913 ori
Site-ul a fost vizitat de 166875 persoane
Site-ul este folosit de 24 persoane
Site-ul a fost accesat de 55362 ori.

Noutăţi

Aniversarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo – finlandeze

În contextul celebrării celei de-a 25-a aniversări de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Finlanda, a avut loc un schimb de mesaje de felicitare între Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, şi Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Timo Soini.

În mesajul său adresat omologului finlandez, ministrul Andrei Galbur a remarcat dinamica ascendentă a raporturilor bilaterale pe parcursul celor 25 de ani, exprimând aprecieri pentru susţinerea eforturilor Republicii Moldova de modernizare şi de aliniere la standardele europene. Demnitarul a remarcat, de asemenea, că această aniversare oferă deopotrivă un prilej pentru un bilanţ al realizărilor ce marchează relaţiile bilaterale, cât şi pentru un angajament reînnoit de valorificare eficientă a oportunităţilor de extindere şi dezvoltare a acestora, bazat pe valorile europene comune şi pe realizarea punctuală a Agendei de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (UE).

La rândul său, şeful diplomaţiei finlandeze, Timo Soini, a apreciat relaţiile stabilite între cele două ţări drept excelente, subliniind potenţialul de dezvoltare a acestora atât în plan politic cât şi economic. Domnul Soini a reiterat sprijinul continuu al Finlandei pentru asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova în UE. Totodată, ministrul Soini a salutat progresele înregistrate de ţara noastră în implementarea reformelor interne, exprimând disponibilitatea Finlandei de a oferi know-how şi schimb de bune practici în domeniile de interes reciproc, precum consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.

De asemenea, în contextul aniversării, au fost realizate schimburi de mesaje de felicitare între Preşedinţii şi Prim-miniştrii celor două state.

Notă: Relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Finlanda au fost stabilite la 26 februarie 1992.