Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda, Regatul Suediei şi Regatul Norvegiei

Linkuri utileCentrul de Apel Consolidarea capacitatii Moldovei de gestionare a pietei muncii si reintoarcere a migrantilor Products of Moldova E-services Registru Chamber
Pagina a fost vizitată de 3746 ori
Site-ul a fost vizitat de 148793 persoane
Site-ul este folosit de 14 persoane
Site-ul a fost accesat de 24376 ori.

Noutăţi

Problematica transnistreană şi combaterea ameninţărilor hibride, abordate de Viceprim-ministrul Galbur la Helsinki

Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, aflat într-o vizită de lucru la Helsinki, a avut o întrevedere cu ex-Președintele Republicii Finlanda, fondatorul și actualul Președinte al Consiliului de Administrare al Inițiativei de Gestionare a Crizelor (CMI), Martti Ahtisaari.

Martti Ahtisaari, deţinător al Premiului Nobel pentru Pace, a fondat CMI în 2000, organizaţie independentă finlandeză a cărei activitate se concentrează asupra prevenirii şi rezolvării conflictelor violente prin dialog informal şi mediere fiind unul dintre liderii de top în acest domeniu.

Principalul subiect abordat de interlocutori a fost conflictul îngheţat din stânga Nistrului şi priorităţile Republicii Moldova în cadrul negocierilor în format 5+2.

Viceprim-ministrul Andrei Galbur a menţionat că autorităţile de la Chişinău pledează pentru crearea condiţiilor de facilitare a comerţului cu Uniunea Europeană pentru mediul de afaceri din stânga Nistrului. „Pentru noi este important ca Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat pe care-l avem cu UE să funcţioneze pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi toţi cetăţenii să beneficieze de pe urma lui. În cadrul negocierilor am reiterat această poziţie şi ea va fi promovată şi în acest an", a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Pe termen mediu, a subliniat Ministrul de Externe, Chişinăul optează pentru identificarea unei soluții durabile prin acordarea pentru regiunea transnistreană a unui statut special, în componența Republicii Moldova, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În acelaşi timp, autorităţile moldovene vor cere, în continuare, retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

În acest context, Martti Ahtisaari a evidenţiat sprijinul deplin pentru soluţionarea pozitivă a priorităţilor expuse, prin creşterea încrederii între participanţii la negocieri. De asemenea, fostului Preşedinte finlandez a spus că CMI este dispusă să ofere asistenţă, în continunare, în procesul de reglementare transnistreană.

În aceeaşi ordine de idei, părţile au evidențiat impactul conflictelor militare nesoluționate asupra relațiilor internaționale și au abordat ultimele evoluții în domeniul securității, atât pe plan global, cât și regional.

De asemenea, astăzi, Viceprim-ministrul Andrei Galbur şi Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană şi Euro-atlantică al Ucrainei, Ivanna Klympush-Tsintsadze, au avut o întrevedere comună cu Subsecretarul de Stat al Finlandei pentru Afaceri Europene, Jori Arvonen, în cadrul căreia a fost abordată cooperarea cu Centrul European de Excelenţă pentru Combaterea Amenințărilor Hibride, care urmează să fie deschis la Helsinki.