Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda, Regatul Suediei şi Regatul Norvegiei

Linkuri utile

Privatization

Centrul de Apel E-services Registru Chamber
Pagina a fost vizitată de 1556 ori
Site-ul a fost vizitat de 149516 persoane
Site-ul este folosit de 55 persoane
Site-ul a fost accesat de 14062 ori.

Noutăţi

Relațiile moldo-suedeze au fost discutate la Chișinău

19 aprilie, Chişinău – Aspectele cooperării moldo-suedeze pe plan bilateral şi în cadrul organizaţiilor internaţionale au fost abordate în cadrul discuțiilor purtate de secretarii de stat Tatiana Molcean și Daniela Morari cu Andreas von Beckerath, șef de Departament al Ministerului de Externe al Suediei. La întrevederi a participat Signe Burgstaller, ambasador al Regatului Suediei la Chişinău.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate unele aspecte ce ţin de implementarea Acordului de Asociere RM-UE, priorităţile Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, consolidarea statului de drept şi procesul de reglementare a diferendului transnistrean. S-a exprimat interesul comun privind continuarea contactelor interministeriale, atât prin organizarea vizitelor bilaterale, cât şi a întrevederilor în cadrul unor evenimente internaţionale.

Oficialii moldoveni au exprimat mulţumiri Suediei pentru asistenţa acordată ţării noastre în realizarea agendei de reforme şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în calitate de stat co-iniţiator al Parteneriatului Estic. Suedia se află printre primii 5 donatori ai Republicii Moldova.

Diplomatul suedez a menţionat importanţa unui dialog politic deschis, a reiterat susţinerea şi încurajat continuarea eforturilor de integrare europeană precum şi consolidarea democraţiei în Republicii Moldova. În context, a fost încurajată implementarea reformelor în beneficiul cetăţenilor, generând impact pozitiv palpabil asupra bunăstării moldovenilor.

O apreciere separată a fost acordată participării Secretarului de Stat Tatiana Molcean la Forumul privind egalitatea de gen, care a avut loc la Stockholm, pe 16-17 aprilie, evidenţiind interesul special pe care guvernul Suediei îl acordă problematicii respective.