Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda, Regatul Suediei şi Regatul Norvegiei

Linkuri utile

Privatization

Centrul de Apel E-services Registru Chamber
Pagina a fost vizitată de 1566 ori
Site-ul a fost vizitat de 149565 persoane
Site-ul este folosit de 12 persoane
Site-ul a fost accesat de 14111 ori.

Noutăţi

Finlanda va acorda în continuare asistenţă Republicii Moldova în implementarea reformelor orientate spre integrarea europeană a ţării

14 iunie, Chișinău – Dezvoltarea dialogului politic moldo-finlandez, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, în special în contextul unificării eforturilor comunității mondiale privind crearea unui sistem viabil de securitate, extinderea relațiilor comercial-economice, inclusiv prin realizarea proiectelor investiționale, au constituit temele principale ale dialogului miniștrilor de externe al Republicii Moldova și Finlandei, Tudor Ulianovschi și Timo Soini.

În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi l-a informat pe omologul finlandez despre eforturile Guvernului Republicii Moldova privind implementarea agendei de reforme, de stabilizare a situaţiei în domeniul economic şi de realizare a prevederilor Acordului de Asociere RM – UE. În context, șeful diplomației moldovenești a apreciat sprijinul oferit de Finlanda pentru agenda europeană a Republicii Moldova, în special disponibilitatea de a împărtăşi experienţa pe subiecte legate de Politica Comuna de Securitate şi Apărare, reiterând interesul părții moldovenești pentru lansarea cooperării în combaterea şi prevenirea ameninţărilor hibride, precum și consolidarea capacităţilor de comunicare strategică.

În contextul preluării de către Finlanda a președinției UE, în a doua jumătate a anului 2019, precum și a Consiliului de Miniștri a Consiliului Europei în perioada noiembrie 2018 – mai 2019, Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat prioritățile Republicii Moldova în cooperarea cu aceste importante instituții europene, reieșind din obiectivele asumate de țara noastră în procesul de integrare europeană. ”Vizita de astăzi a Ministrului Soini este expresia unor relaţii devenite deja tradiţionale, de prietenie, respect şi cooperare reciproc avantajoasă atât pe plan bilateral, cât şi în cadrul organizaţiilor internaţionale”, a accentuat șeful diplomației moldovenești.

Interlocutorii au abordat și subiectele relaţiilor bilaterale, constatând existenţa unui potenţial substanţial de impulsionare şi aprofundare a acestora prin atragerea investiţiilor finlandeze în economia Republicii Moldova şi sporirea comerţului bilateral.”Salutăm intenţia partenerilor finlandezi de a susţine noi proiecte twinning în domeniile legate de combaterea corupţiei şi apreciem asistenţa acordată în promovarea transparenţei în folosirea banilor publici, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi altele”, a menționat Ministrul Ulianovschi.

La rândul său, Ministrul Timo Soini a reiterat deschiderea ţării sale pentru consolidarea relaţiilor politice bilaterale, de a acorda în continuare asistenţă Republicii Moldova în implementarea reformelor orientate spre integrarea europeană a ţării. ”Ne exprimăm interesul pentru consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări în domeniul investițiilor, prin punerea în aplicare a proiectelor de investiții reciproce, diversificarea schimburilor comerciale, etc”, a punctat șeful diplomației finlandeze.

Un subiect aparte l-a constituit contextul regional de securitate şi procesul de reglementare a conflictului din estul Republicii Moldova. S-a constatat existenţa unor viziuni comune asupra unor subiecte principiale în acest context. În context, șeful diplomației finlandeze a salutat ultimele progrese în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, menționând susținerea din partea Finlandei a eforturilor autorităților moldovenești în acest proces.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda,Timo Soini, se află într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 13-14 iunie a.c., la invitația omologului său, Tudor Ulianovschi.

Video aici>>>